• Which the release of FS2020 we see an explosition of activity on the forun and of course we are very happy to see this. But having all questions about FS2020 in one forum becomes a bit messy. So therefore we would like to ask you all to use the following guidelines when posting your questions:

    • Tag FS2020 specific questions with the MSFS2020 tag.
    • Questions about making 3D assets can be posted in the 3D asset design forum. Either post them in the subforum of the modelling tool you use or in the general forum if they are general.
    • Questions about aircraft design can be posted in the Aircraft design forum
    • Questions about airport design can be posted in the FS2020 airport design forum. Once airport development tools have been updated for FS2020 you can post tool speciifc questions in the subforums of those tools as well of course.
    • Questions about terrain design can be posted in the FS2020 terrain design forum.
    • Questions about SimConnect can be posted in the SimConnect forum.

    Any other question that is not specific to an aspect of development or tool can be posted in the General chat forum.

    By following these guidelines we make sure that the forums remain easy to read for everybody and also that the right people can find your post to answer it.

FSXA Can't seem to get my conditions right

Messages
2,287
Country
us-washington
Large swing gate should open about 46 meters in front of the gate. Nothing happening. somehow I got it to open once with a previous condition (been trying many times) but I had to get very close.

I assume CAT uses meters. I chose -46 meters for the front of the gate... about 138 feet or so.

Used to do all this very fast and easy but have forgotten.

Also- I corrected the alpha so the gate texture is correct. I hope this did not kill the animation.... i.e. can have one or the other but not both.

Attached asm files and pics. Can anyone correct this for me and tell me where I went wrong? Bob
 

Attachments

  • Desktop.zip
    818.4 KB · Views: 398

arno

Administrator
Staff member
FSDevConf team
Resource contributor
Messages
32,883
Country
netherlands
Hi,

What settings did you use for the animation trigger exactly? I can't see that for the files you attached.
 
Messages
2,287
Country
us-washington
IN CAT after title page .... 1st page enable animation conditioon is checked, and b
bounding box is checked.

jpgs are attached.

I - for now- change the gate over to just horizontal bars which need no trans correction. (This is for FSX btw) It now animates but not until the nose of my plane is right on top of the gate itself. - ergo bounding box is wrong? In MCX the bounding box shows up very tightly drawn around the gate.

Bob
 

Attachments

  • screenshot105.jpg
    screenshot105.jpg
    69 KB · Views: 568
  • screenshot106.jpg
    screenshot106.jpg
    59.5 KB · Views: 569
  • screenshot107.jpg
    screenshot107.jpg
    50.9 KB · Views: 550

arno

Administrator
Staff member
FSDevConf team
Resource contributor
Messages
32,883
Country
netherlands
Hi Bob,

I would remove the checkbox for the animation condition. It is never a good idea to use the same condition as animation condition and as animation trigger.

The difference is that the trigger is what actually starts the animation. The condition is just a condition determines if the animation (and the trigger) will work at all. I think you should be fine with just a trigger.

Also be sure to enter a rotation, if your MDL object is placed with a heading different from zero. Because the bounding box does not rotate with the object when you rotate it during placement.
 
Messages
2,287
Country
us-washington
rotation? I was wondering about that. Should I place the object and check its heading then in CAT use that heading in the rotation box?

Are my parameters ok? right now I have to actually nose the gate to get it moving. Also- when I go through or back away the gate snaps shut instead of gently closing.

right now I have animation to open the gate only. Should I continue and add frames to show closing the gate? Bob
 
Messages
2,287
Country
us-washington
Arno- Just made the changes. It works fine now. Thank you for the help. Now- about the default trans.

is it possible to have this animation AND fix the default transparency? And which do I do first? the ani THEN the trans? Bob
 

arno

Administrator
Staff member
FSDevConf team
Resource contributor
Messages
32,883
Country
netherlands
Hi,

The transparency is in the texture, so that should have nothing to do with the animation. So does your texture have an alpha channel?

Given that it is a fs2004 object in fsx, you will always keep some issues with the drawing order of objects behind your fence. That can't be solved.
 
Messages
2,287
Country
us-washington
Well I tried like crazy. 2:40 AM here. I have been trying since about 11:30 PM. My gate was performing beautifully, but the z-write (drawing order?) was bad. I'd correct it in ModelconX, which would solved this but I would lose the animation. Of course the reverse is true as well. So I gather that I can have one or the other but not both.

I assume to have both would be quite difficult or impossible to fix due to differences between Xtomdl and makemdl.

Could confirm these assumptions I just made? .... and thanx for the help.... most appreciated. Bob
 

arno

Administrator
Staff member
FSDevConf team
Resource contributor
Messages
32,883
Country
netherlands
Hi,

You can have transparency displayed, but the drawing order will always be wrong. That can't be fixed with using a FS2004 MDL in FSX. For that you would need to use a FSX material, but then you can't have the conditional animation. So that's the choice you need to make (unfortunately).
 
Top