1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

P3Dv4 Dynamic Lighting

Discussion in 'Prepar3D' started by BrBlazer, 30 May 2017.

  1. Christian Bahr

    Christian Bahr

    Joined:
    18 Feb 2017
    Messages:
    46
    Country:
    germany
    Yes, these are all dynamic P3DV4 lights in the pictures. A total of 27 dynamic lights were installed at the airport. In Hengsen 12 dynamic lights were adjusted. And again, some dynamic lights were placed on the helicopter field at the clinic.

    The influence on the fps / perfomance is comparatively low, because here the graphics card calculates this. On my somewhat older system, it still runs very smoothly - although the many lights

    But the following applies: the more lights, the higher the influence of the frame rate. For me it is with relatively high graphics settings not under 30fps / sec

    My system:
    Win10 64-bit
    P3DV4
    FTX Germany North
    Ultimate Traffic 2 @30%
    Airport Addon EDLW

    I7 4770k @ 4.3Ghz
    ASUS Z97 Pro
    8GB RAM @1600Mhz
    ASUS GTX760 2GB
    320GB Seagate HDD
     
  2. Roland81

    Roland81

    Joined:
    28 Sep 2009
    Messages:
    159
    Country:
    us-florida
    Lockheed Martin must come up with a patch or hotfix because the toll on the fps is quite heavy when this is used.
     
  3. Christian Bahr

    Christian Bahr

    Joined:
    18 Feb 2017
    Messages:
    46
    Country:
    germany
    This is too indifferent and therefore incorrect. The developers of the P3DV4 have done a very good job, because many computing processes have been moved by the CPU now also the graphics card. This also affects the dynamic lights! And as I said, on my old system, I have a very good frame rate and also a very good overall performance. These are also the experiences of many friends of Simulator friends.

    Allow me a question: What system do you have?
     
    Last edited: 10 Jun 2017
  4. mariorc

    mariorc

    Joined:
    19 Feb 2011
    Messages:
    4
    Country:
    portugal
    Thank you all.

    Gmax is not working very well, so I'm not able to attach effects. :(

    I have attached an effect with modelconverterx to one object and find out that only some effects light are considered dynamic, or my pc is too weak!!
    fx_landing.fx works fine.

    I had copy and rename this effect, attached and I have checked that does not work as dynamic.
    So one new question:
    - How to transform one effect into to dynamic (maybe there are some prepar3d xml with effects list that are consider dynamic)

    The model:

    upload_2017-6-10_23-34-20.png


    Another detail that I have found is that one dynamic light pointed to one wall is illuminating that wall and all the objects beind.
    In the model of the Picture, the light inside of Dome is illuminating the ground and the platform above the door. :(

    What I'm doing wrong in the object or happens also to you?

    It would be nice to create one effect that represents a fluorescent light. :)

    Thank you all.
     
  5. Max-Liea

    Max-Liea

    Joined:
    21 Oct 2006
    Messages:
    4
    Country:
    italy


    Creates new effect, spotlight giving the angle and light diameter values.

    luci3.jpg

    I attached the created effect.


    Code:
    [Library Effect]
    Lifetime=5
    Version=2.00
    Radius=-1
    Priority=0
    
    [Properties]
    
    [Emitter.0]
    Lifetime=1.00, 1.00
    Delay=0.00, 0.00
    Bounce=0.00
    Rate=1.00, 1.00
    X Emitter Velocity=0.00, 0.00
    Y Emitter Velocity=0.00, 0.00
    Z Emitter Velocity=0.00, 0.00
    Drag=0.00, 0.00
    X Particle Velocity=0.00, 0.00
    Y Particle Velocity=0.00, 0.00
    Z Particle Velocity=0.00, 0.00
    X Rotation=0.00, 0.00
    Y Rotation=0.00, 0.00
    Z Rotation=0.00, 0.00
    X Offset=0.00, 0.00
    Y Offset=0.00, 0.00
    Z Offset=0.00, 0.00
    Pitch=90.00, 90.00
    Bank=0.00, 0.00
    Heading=0.00, 0.00
    
    [Particle.0]
    Lifetime=0.00, 0.00
    Type=28
    X Scale=10.00, 10.00
    Y Scale=0.00, 0.00
    Z Scale=0.00, 0.00
    X Scale Rate=0.00, 0.00
    Y Scale Rate=0.00, 0.00
    Z Scale Rate=0.00, 0.00
    Drag=0.00, 0.00
    Color Rate=0.00, 0.00
    X Offset=0.00, 0.00
    Y Offset=0.00, 0.00
    Z Offset=0.00, 0.00
    Fade In=0.00, 0.00
    Fade Out=0.00, 0.00
    Static=1
    Face=0, 0, 0
    
    [ParticleAttributes.0]
    Color Start=0, 0, 0, 0
    Color End=255, 255, 200, 110
    Bounce=0.00
    X Scale Goal=50.00
    Y Scale Goal=50.00
    Z Scale Goal=0.00
    Falloff Exponent=2.00
    Inner Cone Angle=15.00
    Outer Cone Angle=120.00
    
    
     
    Last edited: 11 Jun 2017
    n4gix and mariorc like this.
  6. Roland81

    Roland81

    Joined:
    28 Sep 2009
    Messages:
    159
    Country:
    us-florida

    check this out:

    https://www.avsim.com/forums/topic/512411-dynamics-lighting-brought-my-gtx-1080-to-its-knee/
     
    Ingvar likes this.
  7. mariorc

    mariorc

    Joined:
    19 Feb 2011
    Messages:
    4
    Country:
    portugal
    Thank you for the effect.
    I used over the door and looks great.

    upload_2017-6-15_11-6-30.png


    I had inserted the same light into the dome but there are one detail that remains happening. The light pass through the walls:

    upload_2017-6-15_11-8-36.png


    What I'm doing wrong with the material?

    I think that I'm also failing with glass. Has it can bee seen in the image above, looks like that glass miss the green densitiy comparing with the day:

    upload_2017-6-15_11-11-8.png



    Thank you all.
     
    Christian Bahr likes this.
  8. Christian Bahr

    Christian Bahr

    Joined:
    18 Feb 2017
    Messages:
    46
    Country:
    germany
    The influence of the dynamic lights depends on the basis on which the effect was created. For example the "fx_landing.fx" file have a very high influence on the fps. So you can say that you better not used for its dynamic lights, but only for the landing light on the airplane. The new light spots, on the other hand, have a lesser influence on this. But if you use effect files that are based on a texture (just like a normal effect), you have the least influence on the fps.

    This is all meticulously tested and can be checked very easily! So I ask you: have you tested yourself here, or did your information come from sources from the third hand?
     
    mariorc likes this.
  9. mariorc

    mariorc

    Joined:
    19 Feb 2011
    Messages:
    4
    Country:
    portugal
    Thank you Christian.

    That is good information and importante point, fps load.
    My terminal is so weak that fps are always low!!! I have to collect money for one year to by a new pc. I want to provide the scenery to everyone, so I don't want o wait for one year.

    I wanted to use a light that Works has a cone, like a projector. First think in my mind, the landing light. I never had developed one airplane so search on effects directory and found fx_landing.fx, that uses fx_2.bmp texture. So I'm expressing myselef wrongly. Not landing light but effect with landing name!!! :S Sorry!

    Meanwhile the time was not so much and Max-Liea provided that effect and Works has desired for the lamp above the door. Thanks again. :)


    The issues above was observer by me. I wonder why the light is passing the plane to the other side? Because is a plane? What is missing on walls material?


    Does anyone know if some Guru and created one place where we can see and compare the several options for the fields described on effects SDK page?
    Or a place we can see the effect light. Examples: 150W néon light. 40W incandescent light, ... ???

    Thank you all.
     
    Christian Bahr likes this.
  10. MANOCHVARMA RAMAN

    MANOCHVARMA RAMAN

    Joined:
    12 Jan 2016
    Messages:
    198
    Country:
    malaysia
    Can anyone provide a complete Dynamic Lighting effect code for Apron Light?

    The above code provided by @Max-Liea is nice but it doesn't enough vibrant to show from 25m height for apron light.
     
    Last edited: 10 Jul 2017
  11. him225

    him225

    Joined:
    13 Oct 2015
    Messages:
    65
    Getting some nice looking results after adding dynamic lights to existing airport without major performance hit. Just attached the above effect to mast lights using MCX. The fx file is fine except I changed X scale = 150, 150 to make it illuminate at 25m high mast, though I am still trying to figure out what exactly it does. Issues I am seeing is occasional artifacts on screen and the lights disappearing when viewing at certain angles. Also not sure if they are following inverse square fading with fall off value of 2 as light seem to be losing brightness bit fast with distance.

    Update: Fixed the disappearing spotlights by increasing max spotlights in p3d cfg
     
    Last edited: 13 Jul 2017
  12. John514

    John514

    Joined:
    3 Jan 2017
    Messages:
    5
    Country:
    greece
    It seems like the "Light passing through walls" issue might be causing the cockpit of planes to light up at night when using the landing lights, when they are positioned behind the cockpit (like in a 737 for example).
    This can been seen in the Captain Sim 737 for V4 (in preview shots and videos). I haven't noticed it in other aircraft.

    Is there perhaps a material setting that lets the lights know that the material is opaque?
     
    mariorc likes this.
  13. MANOCHVARMA RAMAN

    MANOCHVARMA RAMAN

    Joined:
    12 Jan 2016
    Messages:
    198
    Country:
    malaysia
    Hi him225,
    Thanks for the suggestion. It work perfectly.

    Manochvarma Raman
     

Share This Page